Binnenkijken bij Zorgvilla Apeldoorn

9 maart 2023

Lezen, fietsen en veel groen. Daar houdt mevrouw Kuiper van. Als bewoonster van het eerste uur bij Zorgvilla Apeldoorn koos ze dan ook vanzelfsprekend het appartement dat uitkeek op de prachtige tuin. “Mama was altijd veel buiten,” vertelt haar dochter Jeanine Kuiper. Ze vindt het fijn dat haar moeder een plek heeft gevonden die bij haar past. Ze voelt zich hier zelf ook thuis, wanneer ze de zorgvilla binnenloopt begroet ze enthousiast alle medewerkers en bewoners. Ze maakt met iedereen een praatje. Samen met haar moeder vertelt ze hoe het leven in de zorgvilla is.


Het thuisgevoel
Zorgvilla Apeldoorn lijkt van de buitenkant misschien groot, binnen is het gezellig en gemoedelijk. Speciaal voor senioren die in het dagelijks leven zorg en ondersteuning nodig hebben op het gebied van geheugenproblematiek. De zorgvilla is hun thuis. Jeanine zegt lachend: “Mijn moeder zei laatst nog: ‘dit erf je straks allemaal’”. De hernieuwde en duurzame zorgvilla is van alle gemakken voorzien. Er zijn 25 comfortabele woonstudio’s, een ruime eet- en zitkamer met verschillende hoekjes en een bibliotheek. En de prachtige tuin die zich uitstekend leent voor een wandeling of een kop koffie op het terras. De bibliotheek is favoriet bij mevrouw Kuiper. Hoewel boeken lezen niet meer zo gaat, slaat ze nog elke ochtend de krant open.

Het heerlijk ruime, zonovergoten terras van Zorgvilla Apeldoorn

Levensverhaal
“Het was voor ons beide best even wennen toen mijn moeder hier vorig jaar kwam wonen,” vertelt Jeanine. Zeker omdat mevrouw één van de eerste bewoners was. “Het voelde wel gelijk goed. Zelfs voor de inhuizing kwam Marjan bij mij en mijn moeder langs.” Wanneer locatiemanager Marjan Denkers even langskomt voor een praatje, vult ze aan: “Dat doen we altijd. We vinden het belangrijk om ons te verdiepen in het levensverhaal van onze bewoners. Zien hoe iemand woont en herinneringen ophalen vertelt daar veel over. Is er sprake van geheugenproblematiek, dan is het verleden en het gevoelsleven erg belangrijk. Met name de eerste 25 á 30 jaar van iemands leven. Juist in die periode zijn indrukken vormend. Dit vertalen we naar individuele passende activiteiten. Mevrouw Kuiper fietste graag, dus we huren regelmatig een duofiets.” Jeanine valt in: “een paar weken terug deden een paar mensen van het zorgteam mee aan een hardloopwedstrijd om geld in te zamelen voor een eigen duofiets voor de zorgvilla. Ze zijn erg betrokken bij de de bewoners, dat is fijn.”

Mantelzorg
“Ik heb de rol van mantelzorger met een gerust hart losgelaten, wanneer ik de deur van de zorgvilla uitloop laat ik mijn zorgen van me af glijden. Dat was wel anders toen mijn moeder nog op zichzelf woonde,” zegt Jeanine. Ze komt nu zeker elke week langs, soms zelfs wel twee keer per dag. Elke week fietst ze een stukje om zodat ze een bosje tulpen voor haar moeder kan meenemen. “Jij hebt goede smaak in bloemen,” zegt mevrouw Kuiper. “Dat heb ik van mijn moeder,” grapt Jeanine.

Sfeer proeven tijdens de open dag
Wilt u zelf de sfeer proeven bij Zorgvilla Zwolle? Kom naar onze open dag op zaterdag 25 maart. Er is volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen.

U kunt hier uw bezoek aanmelden.