De heer en mevrouw Hullegie

Het kleurrijke leven van de familie Hullegie

27 mei 2022

Er zijn veel bewoners binnen Korian met een bijzonder levensverhaal. In deze column vertellen de heer en mevrouw Hullegie die van hen. Over hoe kunst een rode draad vormt in hun leven en hoe dit zelfs heeft geresulteerd in een expositie bij Residentie Apeldoorn.

Op een regenachtige dag in april word ik warm ontvangen door de heer en mevrouw Hullegie in hun gezellige appartement in Residentie Apeldoorn. Zij zijn op 3 december 2021 hier naartoe verhuisd en zijn daarmee bewoners van het eerste uur. Inmiddels helemaal gesetteld, vertellen zij enthousiast over hun leven in de residentie. Het team doet er alles aan om het hen naar de zin te maken. Meneer vertelt dat hij vooral onder de indruk is van de kok “Wij genieten elke dag enorm van zijn kookkunsten”. En er is een fijn contact met de andere bewoners. Zo hebben zij de dag ervoor samen de verjaardag gevierd van mevrouw Hullegie.

De heer en mevrouw Hullegie

Al 63 jaar samen

Onder het genot van een heerlijk kopje koffie zit ik aan tafel bij de heer en mevrouw Hullegie. Een blik in hun ruime appartement, met een mooi uitzicht op de koninklijke Loolaan. Voor mij zitten twee mensen die al 63 jaar bij elkaar zijn en elkaar regelmatig glimlachend en met een blik van verstandhouding aankijken. “Wij hebben elkaar ontmoet op een Avro-dag”, aldus mevrouw. Zij is op dat moment 16 jaar en heeft dan net het hele verhaal ontdekt over haar Joodse afkomst en wat er met haar familie gebeurd is tijdens de oorlog, terwijl zij werd opgevangen door pleegouders. Het is een verhaal om stil van te worden en mooi om te zien hoe sterk zij hier uitgekomen is. Net zoals haar man heeft ook mevrouw Hullegie zeker niet stil gezeten in haar leven.

De heer Hullegie in zijn atelier

Een artistiek talent

Tijdens de kennismaking zie ik al de nodige bijzondere en mooie schilderijen en beeldhouwwerken om mij heen. Deze zijn allemaal gemaakt door de heer Hullegie. “Al van jongs af aan vond ik het leuk om creatief bezig te zijn” aldus meneer. In die tijd waren er nauwelijks materialen beschikbaar, dus haalde de heer Hullegie als jongetje leem uit de weg en gebruikte dit als klei om er beelden mee te maken. Het was behelpen maar dat hield hem niet tegen. Later zou hij met cement gaan werken.

Ook in zijn werk heeft creativiteit en gevoel voor kleur centraal gestaan. Bij de firma Veritex ontwierp hij kleuren die in kunststof gebruikt werden. Daarbij werd er ingespeeld op kleuren die in de mode waren. Meneer heeft ook een periode gewerkt als etaleur en decorateur. In zijn vrije tijd is hij zijn hele leven bezig geweest met schilderen en beeldhouwen. “Ook in het maken van muziek had ik altijd veel plezier, zo heb ik klarinet en saxofoon gespeeld”, vult de heer Hullegie aan.

“Ik vind het nog steeds enorm fijn om te schilderen. Een groot voordeel van dit appartement is dat ik ruimte heb voor mijn eigen atelier waar ik regelmatig te vinden ben” aldus meneer.

Expositie in Rosorum Apeldoorn

Expositie in Rosorum Apeldoorn

Er zijn veel schilderijen en die passen niet allemaal in het appartement. Zo ontstond er samen met het team het idee een expositie in één van de gangen te maken. Samen lopen we door de gang en er is meer dan genoeg te bekijken. Op deze manier kunnen andere bewoners, bezoekers en medewerkers ook genieten van de fraaie schilderijen.

“Het is fijn dat andere bewoners kunnen genieten van mijn schilderijen. Zodra er een schilderij is gewisseld, dan krijg ik altijd weer mooie reacties van hen” aldus de heer Hullegie.

Door Saskia te Loeke