activiteitenbegeleider Hugo bij Rosorum

#ontdekdezorg met onze activiteitenbegeleider Hugo

25 maart 2021

Sinds de opening een jaar geleden is Hugo de Graaf werkzaam bij Zorgvilla Amersfoort. Als activiteitenbegeleider probeert hij met zijn collega de bewoners een prettige dagbesteding te geven. Hen te activeren zodat zij deel uit blijven maken van het geheel.

Naar de toneelschool
“Ik wilde eigenlijk naar de toneelschool”, begint Hugo. “Maar goed, daar zaten nog wel wat haken en ogen aan en het was best een pittige opleiding, ver van huis. Met een mentor heb ik toen een gesprek over de toekomst gehad en hij vond de ouderzorg ook wel bij mij passen”. Hugo ging dat onderzoeken door vakantiewerk te doen in het verzorgingshuis bij hem in de buurt. Ook tijdens een tussenjaar is hij daar blijven werken. “En dat vond ik echt ontzettend leuk! Ik liep één dag in de week mee met de activiteitenbegeleiders. Ook mocht ik één dag meehelpen op een woonproject voor mensen met dementie. Wat dit deed met mensen en wat er allemaal in hun brein gebeurde. Dat heeft eigenlijk mijn hart gestolen.”

Het verhaal achter de mens
Door de opleiding Helpende Zorg en Welzijn en de vervolgopleiding SPW werd Hugo activiteitenbegeleider. “Geen een dag is hetzelfde. Dat maakt het uitdagend en ook wel spannend. Want je weet nooit hoe de bewoners die dag in hun vel zitten en hoe ze gaan reageren.

Ik ben op zoek naar het verhaal achter de mens. Wat is hun levensloop, hun geschiedenis. Gedrag wordt vaak gevormd door het verleden, en dat vind ik mooi om te onderzoeken. Hoe zij gevormd zijn door de jaren heen. En dat zie je weer terug in het proces van de dementie.“

Jij was laat thuis?
Het leukste wat Hugo heeft meegemaakt? Dat gaat een tijdje terug, toen hij voor een humanistische zorginstelling werkte. “Daar had ik een eigen activiteitenruimte, wat als woonkamer van vroeger was ingericht. Maar mensen dachten dus ook echt dat ik daar woonde. Dan zeiden ze wel eens: ‘Waarom heb jij zo’n grote kamer en ik niet?’ Dan zei ik; ik moet jullie ontvangen. Ik krijg zoveel gasten over de vloer. Of een bewoner vroeg: ‘Goh jij was laat thuis gister?’ Ik dacht laat thuis? Het licht op mijn kamer was uit en de bewoners dachten dat ik nog in de stad was geweest!”  

De combinatie tussen jong en oud
Het werken met mensen en dan specifiek de oudere doelgroep spreekt Hugo aan. “Je kunt er namelijk veel van leren. Mensen hebben natuurlijk een heel leven achter de rug. Ze hebben veel meegemaakt. En daarvan kun je ook weer dingen meenemen in je eigen leven. De band, de combinatie tussen jong en oud vind ik heel mooi.”