Zorgvilla Amersfoort: een kijkje achter de deur

30 augustus 2022

Mevrouw Oosterveld en Laura

In de groene wijk Bergkwartier bevindt zich Zorgvilla Amersfoort. Een markant jaren ’20 pand met 26 comfortabele woonstudio’s en fijne gezamenlijke ruimtes, zoals de sfeervolle woonkamer en het prettige terras. Hier vinden senioren met een zorgvraag, waaronder geheugenproblematiek, een liefdevolle plek om te wonen. We ontmoeten een van de bewoonsters: mevrouw Oosterveld, en teamleider Laura. Zij vertellen ons over het leven in de zorgvilla.

Warm welkom
Mevrouw Oosterveld woont nu een paar weken in Zorgvilla Amersfoort. “Ik woonde iets verderop in Amersfoort. Nu woon ik dichterbij het centrum en op loopafstand van wat winkeltjes. Mijn hondje Sam is ook mee verhuisd, samen wandelen we graag. Ik ben erg warm ontvangen door het zorgteam. Er stond een prachtige bos bloemen in mijn studio. Er wordt heerlijk voor me gekookt. En bijna altijd gaat er wel iemand van het zorgteam of een medebewoner mee om Sam uit te laten.” Laura vult aan: “We besteden veel tijd en aandacht aan de inhuizing van nieuwe bewoners. Een bloemetje, op huisbezoek, tijd besteden aan iemand echt leren kennen. En mensen nemen hun eigen spullen mee vanuit huis. Niet alleen om hun woonstudio in te richten, maar ook in de gezamenlijke ruimtes zie je veel persoonlijke items van bewoners. In de woonkamer hangt kunst die zelfgemaakt is door bewoners, op de bank liggen kussentjes die zijn meegenomen van thuis en in de vensterbank staan kaartjes. Juist die huiselijkheid maakt dat bewoners zich snel thuis voelen.”

Activeren
“De persoonlijke benadering, dat maakt mijn werk zo leuk,” vertelt Laura. “En de variatie, want geen dag is hier hetzelfde. Wanneer een bewoner bij ons komt wonen, verdiepen we ons in het levensverhaal en investeren we in de vertrouwensband. Dit vertalen we naar passende activiteiten, samen met de activiteitenbegeleiding. Eén van onze bewoners heeft graag haar haren netjes in de krul, dus daar besteden we aandacht aan. Houdt een bewoner van wandelen, dan maken we daar tijd voor. Onze zorgmethode is gericht op het activeren van bewoners. Want wanneer taken uit handen genomen worden die je zelf kunt uitvoeren, word je afhankelijk en uiteindelijk verlies je die bijbehorende vaardigheid. Dat doet wat met je zelfbeeld. Daarom houden we met de bewoners het huishouden draaiend. Samen de was opvouwen bijvoorbeeld, of de tafel dekken voor het eten. Belangrijk is dat bewoners een fijne dag hebben en zelf de regie kunnen blijven voeren over hun leven.”

Zorgteam
Bij de zorgvilla zijn ze ook op zoek naar nieuwe collega’s. Laura: “We zijn een klein en gezellig team met veel kennis en kunde in huis. Dat blijft groeien, want er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden en verschillende collega’s hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd. Zelf ben ik dit jaar doorgegroeid naar teamleider. Natuurlijk staat de aandacht voor bewoners voorop. We hebben een gevarieerde groep bewoners met diverse zorgbehoeftes. Als zorgverlener hebben wij een belangrijke rol om mensen thuis te laten voelen. Niets moet. We gaan juist mee in het dagelijkse ritme van de bewoners, en bieden structuur wanneer hier behoefte aan is. Mevrouw Oosterveld bevestigd dat: “Ik geniet van mooie muziek of een goede lezing. Ook lees ik graag, ze hebben hier een bibliotheek die ik nog moet ontdekken. En er zijn geen verplichtingen, ik bepaal zelf of ik behoefte heb aan contact. Ik trek me regelmatig even terug in mijn woonstudio met Sam.”

Sfeer proeven bij Zorgvilla Amersfoort?
Plan een rondleiding of kom naar onze open dag op zaterdag 24 september. Er is dan volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen.

Meer informatie over Zorgvilla Amersfoort vindt u hier.