De transformatie van Residentie Apeldoorn en Zorgvilla Apeldoorn

8 oktober 2021

Het is bijna zo ver, in december openen Residentie Apeldoorn en Zorgvilla Apeldoorn hun deuren. De prachtige karakteristieke locatie ligt aan de Loolaan, de majestueuze laan op steenworp afstand van Paleis Het Loo. Hier worden 34 riante appartementen en 25 woonstudio’s gerealiseerd.

Koninklijke historie
De locatie kent een rijke, koninklijke historie. In 1852 opende op deze plek de Koningsschool, gebouwd in opdracht van koning Willem III voor kinderen van medewerkers van Paleis Het Loo. In 1958 werd de school, na 106 jaar te hebben dienstgedaan, opgeheven. Het pand raakte in zo’n slechte staat dat het in 1970 is vervangen door een nieuw schoolgebouw, het huidige monumentale pand. Inmiddels is het gebouw getransformeerd en uitgebreid tot een mooie, exclusieve woonomgeving voor senioren.

Het ‘schoolse’ trappenhuis

Bewaarde details met rijke geschiedenis
In april 2020 startte de herontwikkeling van de voormalige Koningsschool. De bouw heeft in twee fases plaatsgevonden: de ruwbouw en de afbouw. Daarbij is de monumentale status en de rijke geschiedenis van het pand gerespecteerd. Diverse details zijn bewaard gebleven, zoals de hoofdstructuur van gebouw, de schrootjes en de tegeltjesvloer bij de entree en het ‘schoolse’ trappenhuis. Het schoolse uiterlijk is ook terug te vinden in de originele stalen deuren in de gangen.

De riante buitenruimte
In de prachtige buitenruimte rondom het gebouw is de koninklijke historie ook voelbaar. Gezichtsbepalend zijn de oude, monumentale bomen, waaronder een lindeboom, aangelegd door Prinses Juliana. Even verderop heeft Prinses Margriet ter gelegenheid van het 150 jarige bestaan van de Koningsschool in april 2002 ook een lindeboom geplant.

De riante buitenruimte

Het voormalig koetshuis

Een deel van de residentie

De onder architectuur aangelegde tuin is inmiddels voor een groot deel aangelegd en nodigt uit tot een verfrissende wandeling. Met meerdere terrassen biedt het voldoende zitplekken voor de bewoners en hun bezoek. Het voormalige koetshuis in de tuin zullen verschillende uiteenlopende activiteiten worden georganiseerd.

Open dagen
Voor we onze eerste bewoners ontvangen, openen we graag onze deuren voor u tijdens de open dagen op zaterdag 27 en zondag 28 november. U bent van harte welkom om kennis te komen maken, sfeer te proeven en informatie en advies te verkrijgen. Wij vragen u om uw bezoek vooraf te registreren.

De boom gepland door Prinses Juliana